نام اصیل، تاریخی و ارزشی خلیج فارس متقن و غیر قابل تردید است

11 ارديبهشت, 1398 0

کارشناس آینده‌ پژوهی سازمان نقشه‌ برداری کشور به مناسبت گرامیداشت روز خلیج فارس گفت: نام اصیل، تاریخی و ارزشی خلیج فارس متقن و غیر قابل تردید است.



مهندس غلامرضا کریم‌زاده؛ که سابقه‌ی فعالیت در «کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران» را نیز دارد در گفتگو با روابط عمومی این سازمان، درباره نقش و جایگاه این کمیته در صیانت از نام خلیج فارس گفت: کمیتۀ تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران در استانداردسازی، اشاعه و ترویج استفاده از نام‌های صحیح و همسان در منابع مختلف از جمله کتاب‌ها، اطلس‌ها، دانش‌نامه‌ها، فرهنگ‌نامه‌ها، نشریات و جراید، رسانه‌های خبری، پایگاه‌های اطلاعات مکانی، پایگاه‌های نام‌های جغرافیایی و به‌ویژه در اسناد، مدارک و مکاتبات رسمی، نقشی مهم و اساسی دارد. وی افزود: این کمیته با نهاد متناظر خود در سازمان ملل متحد موسوم به «گروه متخصصان نام‌های جغرافیایی ملل متحد» (UNGEGN) همکاری و ارتباط دارد. اعضای کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران با حضور و مشارکت مؤثر در نشست‌های مجامع بین‌المللی مرتبط، ضمن پایش کاربرد صحیح نام اصیل و تاریخی خلیج فارس، در برابر به‌کارگیری نام‌های مجعول و ساختگی توسط نمایندگان برخی کشورها موضع‌گیری کرده و از هویت ملی و حاکمیت بر حق ملت و کشورمان برای این آبراهۀ مهم دفاع می‌نمایند.

کریم‌زاده؛ به علت اصلی جعل نام، برای خلیج فارس پرداخت و اظهار کرد: علل مختلفی از جمله مطامع اقتصادی، اغراض سیاسی و اهداف استعماری در این موضوع دخیل هستند. اما به باور بنده، علت مهم دیگر مسئلۀ هویت‌‌سازی غیر واقعی است و ریشه در نوعی برتری‌‌جویی قومی و نژادی دارد. البته هویت‌‌سازی که با کینه‌‌‌توزی و با خدشه وارد‌کردن به هویت جغرافیایی، تاریخی و اجتماعی ملتی دیگر صورت‌ پذیرد، به‌طور مسلم محکوم و مذموم بوده و پذیرفتنی نیست.

این کارشناس سازمان نقشه‌برداری کشور با بیان این‌که برخی مدعی هستند که برای عوارض جغرافیایی می‌توان دو یا چند مکان‌نام در نظر گرفت یا برای پهنه‌های آبی و خشکی علاوه بر نام داخلی، از نام‌های خارجی متعددی استفاده کرد، گفت: این موضوعات به بحث‌های علمی و کارشناسی نیاز دارد ولی مهم این است که مکان‌نام‌ها (چه داخلی و چه خارجی) باید دارای اصالت و اعتبار باشند. بحث وجود نام‌های متعدد، که از پیشینه و مستندات علمی و تاریخی معتبر برخوردار باشند، با خلق نام جعلی و فاقد اصالت متفاوت است. نام اصیل، تاریخی و ارزشی خلیج فارس متقن و غیر قابل تردید است. سازمان‌های بین‌المللی مسئول و متولی نام‌های جغرافیایی نیز از نام Persian Gulf برای این آبراهه استفاده می‌کنند. بنابر‌این، موضوعیتی برای ابداع و طرح مکان‌نام‌های دیگر وجود ندارد.

وی بر نقش سازمان نقشه‌برداری کشور و کمیته تخصصی نام‌نگاری و یکسان‌سازی نام‌های جغرافیایی ایران در راستای صیانت از نام خلیج‌فارس، تأکید کرد و درباره اقدامات سازمان در این حوزه گفت: تهیه و انتشار اطلس‌ها، نقشه‌‌ها و نیز چارت‌‌های دریائی و ناوبری بین‌المللی در مقیاس‌‌های مورد نیاز، مشارکت و همکاری مؤثر با سازمان‌ها و مجامع بین‌‌المللی به ویژه سازمان بین‌‌المللی هیدروگرافی و گروه متخصصان نام‌‌های جغرافیایی ملل متحد، گسترش همکاری‌های علمی و تحقیقاتی با مراکز علمی و دانشگاهی داخلی و خارجی و در نهایت تمرکز روی تأیید و تصویب نام‌‌های جغرافیایی برای پهنه‌‌های آبی و عوارض جغرافیایی سواحل و نیز بستر خلیج فارس از جمله این اقدامات است.
مهندس کریم‌زاده در پایان این گفتگو، به نشست‌های مربوط به نام‌های جغرافیایی اشاره کرد که در آن‌ها عموماً بر کارکردهای تاریخی و جغرافیایی مکان‌نام‌ها تأکید می‌شود. وی درباره نقش نام‌های جغرافیایی در آینده گفت: کارکرد‌های تاریخی، جغرافیایی و حتی اقتصادی، مکان‌ نام‌‌ها همیشه حائز اهمیت‌‌اند. در آیندۀ نه چندان دور، نام‌های جغرافیایی در دنیای اینترنت اشیاء (IoT)، نقشی مهم و زیربنایی خواهند داشت. اشیاء در اکوسیستم متصل به‌هم اینترنتی به کمک شناسه‌‌های منحصربه فرد نام و موقعیت، موسوم به شناسۀ یکسان منبع، یکدیگر را شناسایی کرده و با هم تعامل می‌نمایند. در واقع، دو مؤلفۀ نام و مکان، هستۀ اصلی اینترنت اشیاء را تشکیل می‌دهند.

منبع: سازمان نقشه‌برداری کشور

نظرات (0)

تاکنون هیچ نظری ارسال نشده است

نظرات خود را ارسال کنید

  1. ارسال نظر به عنوان میهمان
0 کاراکتر
پیوست ها (0 / 3)
کوقعیت خود را به اشتراک بگذارید